Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Γιαννούλης Χαλεπάς στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Γιαννούλης Χαλεπάς  (Πύργος Τήνου 13 Αυγούστου 1851 - Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 1938), διακεκριμένος γλύπτης της Νεότερης Ελλάδας, μια ξεχωριστή μορφή και ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη περίπτωση με πολύπλοκο ψυχισμό που σημάδεψε έντονα την καλλιτεχνική του πορεία.

Ξεκινάει τις σπουδές του το 1869 στο Σχολείο των Τεχνών (Αθήνα) και το 1872 συνεχίζει στην Ακαδημία του Μονάχου με υποτροφία από το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου. Παρά τις συνεχείς διακρίσεις του, η υποτροφία διακόπτεται και το 1876 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ανοίγει το δικό του εργαστήριο.Φιλοτεχνεί σε μάρμαρο  ένα από τα αγαπημένα του έργα τον "Σάτυρο που παίζει με τον Έρωτα", εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία, δείγμα της κλασικιστικής  του παιδείας.

"Ο Σάτυρος που παίζει με τον Έρωτα" 1877  (σε μάρμαρο) Εθνική Γλυπτοθήκη

Στο τέλος του ίδιου χρόνου (1877) αρχίζει να δουλεύει το πιο διάσημο γλυπτό του την "Κοιμωμένη" για τον τάφο της νεαρής Σοφίας Αφεντάκη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Κοιμωμένη 1878 (σε γύψο) Εθνική Γλυπτοθήκη

Με το έργο του το "Κεφάλι  Σατύρου' (1878) ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της καλλιτεχνικής του πορείας...

Κεφάλι Σατύρου 1878( σε μάρμαρο) Εθνική Γλυπτοθήκη


Το 1878 αρχίζει να κλονίζεται ο ευαίσθητος ψυχισμός του και εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια αποκλίνουσας συμπεριφοράς με κύρια χαρακτηριστικά τη σιωπή, την απομόνωση και την αυτοκαταστροφή.
Από το 1888-1902 ζει έγκλειστος και απομονωμένος  στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Κέρκυρας εγκαταλείποντας τη γλυπτική.
Το 1902 πεθαίνει ο πατέρας του .Ένα χρόνο αργότερα η μητέρα του αποφασίζει να τον βγάλει από το ψυχιατρείο και να ζήσει μαζί της στον Πύργο της Τήνου. Εκείνη πιστεύει ότι η γλυπτική είναι η αιτία της ασθένειάς του. Ό,τι εκείνος δημιουργεί του το καταστρέφει...

Το 1916 ο θάνατος της μητέρας του είναι καθοριστικός για τον Γ. Χαλεπά και αποτελεί την έναρξη της δεύτερης φάσης της καλλιτεχνικής του πορείας.
Δημιουργεί συνεχώς σαν να θέλει να προλάβει το χαμένο χρόνο...Η τεχνοτροπία  του όμως τώρα είναι εντελώς διαφορετική. Το ύφος των έργων του είναι πιο ελεύθερο , αυθόρμητο και πηγαίο. Επικεντρώνεται κυρίως στην ουσία της σύνθεσης και λιγότερο στην λεπτομερή επεξεργασία της επιφάνειας ή την ωραιοποίησή της.Φτιάχνει προπλάσματα σε πηλό χωρίς να ενδιαφέρεται για την τέλεια εκδοχή του έργου και δουλεύει πολλά θέματα ταυτόχρονα.
Το 1930 μετά από επιμονή της ανηψιάς του μετακομίζει στην Αθήνα όπου ξεκινά η τρίτη φάση της καλλιτεχνικής του πορείας.
Χαρακτηριστικά έργα αυτής της περιόδου εκτίθενται στην Εθνική Γλυπτοθήκη .

Η Αναπαυόμενη 1931 (πρωτότυπο σε γύψο) Εθνική Γλυπτοθήκη
Η Σκέψη 1933 (σε γύψο)
Εθνική Γλυπτοθήκη
Ο θεριστής 1924-1930 (σε πηλό )
Εθνική Γλυπτοθήκη
Μήδεια 1933 (σε γύψο)
Εθνική Γλυπτοθήκη






Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Παραλία Ρόχαρη



Η παραλία Ρόχαρη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Τήνου περίπου 29,5 χλμ από τη Χώρα. Αφότου φτάσετε στον Πάνορμο, διασχίζετε τον παραλιακό δρόμο και σε περίπου 1,3 χλμ έχετε φτάσει στον προορισμό σας.
Αμμώδης , οργανωμένη και  σχετικά ήσυχη  παραλία με αρμυρίκια που δίνουν απλόχερα τη σκιά τους στους επισκέπτες. Ιδανική για παιχνίδια στην άμμο από μικρούς και μεγάλους.. Μικρές εξοχικές κατοικίες στην άκρη της παραλίας , ένα γουστόζικο beach bar και θέα στο νησάκι του Πλανήτη συνθέτουν το σκηνικό ....



Παραλίες στην Τήνο


Παραλία Βαθύ

Ο οικισμός Βαθύ με την ομώνυμη παραλία του βρίσκεται βορειοδυτικά της Τήνου.
Η παραλία, με το ψιλό χαλικάκι,  προσεγγίζεται  είτε από το δρόμο προς όρμο Υστερνίων είτε από το δρόμο προς Μαρλά.
Στην πρώτη περίπτωση αφού περάσετε τα Υστέρνια στρίβετε αριστερά προς Όρμο Υστερνίων και σε περίπου 1,3 χλμ  στρίβετε δεξιά στο πρώτο φαρδύ χωματόδρομο που θα συναντήσετε. Συνεχίζετε την πορεία σας περίπου 1,5 χλμ  μέχρι να φτάσετε ανάμεσα σε δύο σπίτια στις άκρες του δρόμου.

Στη δεύτερη περίπτωση λίγο πριν φτάσετε στο Πύργο ακολουθείτε τις πινακίδες προς Μαρλά. Σε περίπου 1,5 χλμ. στρίβετε αριστερά σε χωματόδρομο και πάλι αμέσως αριστερά σε δρόμο που οδηγεί (σε 850 μ περίπου) σε δύο σπίτια στις άκρες του δρόμου.

Αφού συναντήσετε τα δύο σπίτια στρίβετε και ακολουθείτε το βατό χωματόδρομο (περίπου 1,9 χλμ) που κατεβαίνει στο Βαθύ.


Η θέα του Αιγαίου και της Σύρου είναι  μοναδική ενώ κατηφορίζοντας σε περίπου 700μ. θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε το παλιό λατομείο.


 Η θέα από ψηλά......



Στην είσοδο του οικισμού στέκονται, ανακαινισμένα από τους ιδιοκτήτες, τα παλιά εργαστήρια  μαρμάρου των αδελφών Καραγεώργη. Εδώ κατέληγαν με βαγονέτο και πολύ κόπο  τα μάρμαρα από το λατομείο που υπήρχε στο βουνό πάνω από τον όρμο.


Το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπου , προστάτη των μαρμαράδων, στην είσοδο του όρμου φυλάει τους ντόπιους που το φροντίζουν και οργανώνουν κάθε χρόνο το πανηγύρι στις 10 Φεβρουαρίου όπου μετά τη λειτουργία ακολουθεί κέρασμα με καφέ, μεζέδες και ρακί.


Ακόμη και σήμερα υπάρχουν τα σκουριασμένα απομεινάρια της ανυψωτικής μηχανής (μπίγα) που χρησιμοποιούσαν για να φορτώσουν τα μάρμαρα στα καΐκια. 
Μπίγα η ονομασία του συγκεκριμένου βράχου, αγαπημένος των παιδιών που από εδώ απολαμβάνουν τις βουτιές στους  στα κρυστάλλινα νερά......


Παραλίες στην Τήνο

Παραλία Μαλί


Ο οικισμός Μαλί με την ομώνυμη παραλία του βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Τήνου σε απόσταση περίπου 38 χλμ από τη Χώρα. Λίγο πριν φτάσετε στο χωριό του Πύργου ακολουθείτε τις πινακίδες προς Μαλί (12,7 χλμ).
Αφότου φτάσετε στο  Μαρλά διασχίζετε την πλατεία του χωριού και  ακολουθείτε τον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στο Μαλί σε απόσταση περίπου 7,7 χλμ.
Ο δρόμος σε ορισμένα σημεία είναι χωματόδρομος και σε άλλα στρωμένος με μπετό, βατός και για συμβατικά αυτοκίνητα. Το τοπίο είναι άγριο με τη πέτρα να κυριαρχεί και τη βλάστηση να απουσιάζει.  Περίπου  1,5  χλμ  μετά το Μαρλά θα συναντήσετε την είσοδο ιδιόκτητου ενεργού λατομείου ενώ λίγα μέτρα παρακάτω την είσοδο του δεύτερου αλλά ανενεργού λατομείου.

Αφού περάσετε περιφερειακά τον Κουμελά (περίπου 6,5 χλμ από Μαρλά ) συνεχίζετε στο χωματόδρομο και σε περίπου 1,2 χλμ έχετε φτάσει στον προορισμό σας.
 Ο οικισμός αποτελείται από εξοχικές κατοικίες χτισμένες πάνω στα βράχια αριστερά και  δεξιά της παραλίας. Μικρά, λειτουργικά σπιτάκια  με έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο.


Ανάμεσα στις κατοικίες αριστερά της παραλίας βρίσκεται κρυμμένο ένα μικρό εκκλησάκι , δείγμα της θρησκευτικότητας που χαρακτηρίζει τους ντόπιους.




Μια μικρή βόλτα πάνω στα βράχια με μόνη παρέα τους γλάρους και τη θάλασσα θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να ξεχαστείτε.....
Η παραλία είναι με ψιλό βότσαλο, απάνεμη και πολύ ήσυχη. Προσφέρεται κυρίως για εναλλακτικούς και μοναχικούς τύπους που αποφεύγουν τις πολύβουες οργανωμένες παραλίες.


Παραλίες στην Τήνο