Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Περιστεριώνες

















Είναι εντυπωσιακό όταν η φύση συναντάει την τέχνη και μαζί δημιουργούν εικόνες που συναρπάζουν.Είχα την τύχη να συναντήσω αυτές τις συναρπαστικές εικόνες, στο χωριό Ταραμπάδος, ένα ηλιόλουστο πρωινό που πήγα να φωτογραφίσω τους περιστεριώνες.

Η εκτροφή των περιστεριών στην Τήνο ξεκίνησε με την κυριαρχία των Ενετών στο νησί σαν αποκλειστικό  προνόμιο των φεουδαρχών.
Οι περισσότεροι από τους περιστεριώνες  (περίπου 1.000)  χτίστηκαν τον 18ο και 19ο  αιώνα  με την έναρξη της Τουρκοκρατίας και μετά το τέλος της Ενετοκρατίας (1204-1715).
Την εποχή αυτή οι περιστεριώνες περνούν  στα χέρια εύπορων Τηνιακών που μπορούν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την συντήρησή τους. Η ασχολία με το εμπόριο κρέατος και του άριστου λιπάσματος από τα περιττώματά των περιστεριώνων  ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρα, κάτι που οδήγησε στο χτίσιμο περισσότερων περιστεριώνων.
Οι περιστεριώνες είναι  διώροφα κτίσματα που βρίσκονται κυρίως στην ανατολική πλευρά και στο κέντρο του νησιού σε εύφορα μέρη με εύκολη πρόσβαση και προστατευμένα από τους δυνατούς βόρειους ανέμους που πνέουν στο νησί. 
Το αρχιτεκτονικό σχέδιο ήταν η επιτομή της απλότητας. Ο κάτω όροφος χρησίμευε ως αποθήκη για τα εργαλεία του ιδιοκτήτη και τις τροφές ενώ ο πάνω όροφος ήταν η κατοικία των περιστεριών.

Οι Τηνιακοί μάστορες χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά , κυρίως σχιστόλιθο,  διακοσμούσαν τους περιστεριώνες  με περίτεχνα  γεωμετρικά σχήματα (τρίγωνα ,κύκλους, τετράγωνα, ρόμβους ). Από τους συνδυασμούς αυτών των σχημάτων προέκυπταν απεικονίσεις στοιχείων της φύσης (ήλιοι, κυπαρίσια ,λουλούδια).'Οσο πιο περίτεχνος ήταν ο περιστεριώνας τόσο πιο πλούσιος ο ιδιοκτήτης του. Έτσι κατέληξαν να θεωρούνται μέχρι σήμερα μοναδικά έργα λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής.
Σήμερα πολλοί  από τους περιστεριώνες έχουν καταστραφεί είτε από τον χρόνο είτε από τη χρήση των δομικών υλικών τους για άλλες κατασκευές.
΄Οσοι από αυτούς στέκουν όρθιοι μας δίνουν όχι μόνο μαθήματα τέχνης αλλά και ζωής.