Το πατρικό σπίτι του γλύπτη Γ. Χαλεπά ανακηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μουσείο το 1968 με πρωτοβουλία της Αδελφότητος Τηνίων εν Αθήναις.
Το σπίτι αναπαλαιώθηκε και εμπλουτίστηκε με έργα και ενθύμια της ζωής του καλλιτέχνη τα οποία είναι δωρεές της ανηψιάς του Ε. Χαλεπά και άλλων.
Αργότερα το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας παραχώρησε στο μουσείο γύψινα
αντίγραφα έργων του, ενώ τα πρωτότυπα βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση Γ. Χαλεπά που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Το σπίτι βρίσκεται στην είσοδο του Πύργου και αποτελεί τυπικό παράδειγμα λαϊκού τηνιακού σπιτιού. Ημιδιώροφο με τους βοηθητικούς χώρους στο κατώγι και τους κύριους χώρους στον όροφο.
Δεξιά της εξωτερικής εισόδου του σπιτιού βρίσκεται το γύψινο αντίγραφο του έργου του " Αναπαυόμενη" , ενώ στο βάθος διακρίνεται η προτομή του Γ. Χαλεπά και το μαρμάρινο αντίγραφο του Δ. Φιλιππότη "Ο ξυλοθραύστης".
Από την πλακόστρωτη σκάλα ο επισκέπτης ανεβαίνει στην αυλή με το διπλό πεζούλι (περ'πατάκι) .
Μία δίφυλλη πόρτα οδηγεί στη σάλα ενώ δύο συμμετρικά τοποθετημένες πόρτες, που ανοίγονται στον ακριβώς απέναντι από την είσοδο τοίχο, οδηγούν στις δύο μικρότερες κάμαρες.
Στη δεξιά κάμαρα εκτίθενται σκίτσα του καλλιτέχνη.
Στην αριστερή κάμαρα βρίσκεται το κρεβάτι και προσωπικά αντικείμενα του Γ. Χαλεπά.
Στο κατώγι ,δεξιά από τις σκάλες, στο κεντρικό δωμάτιο εκτίθενται τα γύψινα αντίγραφα έργων του Χαλεπά μερικά από τα οποία είναι:
Μήδεια, Σάτυρος και Ερωτας, Ζευγάρι με καθιστό άνδρα,
Μέγας Αλέξανδρος ζωντανός και νεκρός, Κεφαλή Αριάδνης, Κεφαλή Αθηνάς,
Αφροδίτη και χωριατοπούλα, Ηρωδιάς, Ευαγγελισμός, Νεαρό κορίτσι.
Στο κατώγι βρίσκονται το μαγειρείο, η πλύστρα, ο πάγκος εργασίας και τα εργαλεία του Χαλεπά. Επίσης φυλάσσονται έπιπλα και σκεύη του σπιτιού.