Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών στο Πύργο

Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών βρίσκεται στην είσοδο του Πύργου, παραπλεύρως του Μουσείου Γ. Χαλεπά.
Στο μουσείο εκτίθενται έργα των σημαντικών Τήνιων Καλλιτεχνών Δ. Φιλιππότη, Γ. Βιτάλη, Γ. Χαλεπά, Λ. Σώχου, Γ. Καπαριά και Ευσ. Λαμπαδίτη, τα οποία είναι γνήσια γύψινα προπλάσματα.
Η δωρεά, το 1962, στη Κοινότητα Πανόρμου 15 έργων διαφορων καλλιτεχνών, τα οποία κατείχε ο Ι. Κουλουρής, υπήρξε η βάση για την δημιουργία της σημερινής συλλογής.


Δ. Φιλιππότης Θεριστής σε γύψο 1869
Δ. Φιλιππότης Ανάγλυφο  Γεωργίου Α. σε γύψο
Ευρ. Λαμπαδίτης
Ευρ. Λαμπαδίτης
Ι. Κουλούρης προτομή Χελιώτη σε γύψο
Λ. Σώχος Προτομή ανδρός 1889
Γ. Καπαριάς Ανάγλυφο παιδικών κεφαλιών σε γύψο

Σπίτι- Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

Το πατρικό σπίτι του γλύπτη Γ. Χαλεπά ανακηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μουσείο το 1968 με πρωτοβουλία της Αδελφότητος Τηνίων εν Αθήναις.
Το σπίτι αναπαλαιώθηκε και εμπλουτίστηκε με έργα και ενθύμια της ζωής του καλλιτέχνη τα οποία είναι δωρεές της ανηψιάς του Ε. Χαλεπά και άλλων.
Αργότερα το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας παραχώρησε στο μουσείο γύψινα αντίγραφα έργων του, ενώ τα πρωτότυπα βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση Γ. Χαλεπά που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Το σπίτι βρίσκεται στην είσοδο του Πύργου και  αποτελεί τυπικό παράδειγμα λαϊκού τηνιακού σπιτιού. Ημιδιώροφο με τους βοηθητικούς χώρους στο κατώγι και τους  κύριους χώρους στον όροφο.

Δεξιά  της εξωτερικής εισόδου του σπιτιού βρίσκεται το γύψινο αντίγραφο του έργου του " Αναπαυόμενη" , ενώ στο βάθος διακρίνεται η προτομή του Γ. Χαλεπά και το μαρμάρινο αντίγραφο του Δ. Φιλιππότη "Ο ξυλοθραύστης".


Από την πλακόστρωτη σκάλα ο επισκέπτης ανεβαίνει στην αυλή με το διπλό πεζούλι (περ'πατάκι) .


Μία δίφυλλη πόρτα οδηγεί στη σάλα ενώ δύο συμμετρικά τοποθετημένες πόρτες, που ανοίγονται στον ακριβώς απέναντι από την είσοδο τοίχο, οδηγούν στις δύο μικρότερες κάμαρες.


Στη δεξιά κάμαρα εκτίθενται σκίτσα του καλλιτέχνη.


Στην αριστερή κάμαρα βρίσκεται το κρεβάτι και προσωπικά αντικείμενα του Γ. Χαλεπά.


Στο κατώγι ,δεξιά από τις σκάλες, στο κεντρικό δωμάτιο εκτίθενται τα γύψινα αντίγραφα έργων του Χαλεπά μερικά από τα οποία είναι:
Μήδεια, Σάτυρος και Ερωτας, Ζευγάρι με καθιστό άνδρα,
Μέγας Αλέξανδρος ζωντανός και νεκρός, Κεφαλή Αριάδνης, Κεφαλή Αθηνάς,
Αφροδίτη και χωριατοπούλα, Ηρωδιάς, Ευαγγελισμός, Νεαρό κορίτσι.


Στο κατώγι βρίσκονται το μαγειρείο, η πλύστρα, ο πάγκος εργασίας και τα εργαλεία του Χαλεπά. Επίσης φυλάσσονται έπιπλα και σκεύη του σπιτιού.





Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου (Κυρίας των Αγγέλων) στο Κεχροβούνι

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου ή Κυρίας των Αγγέλων στο Κεχροβούνι ιδρύθηκε τον 10ο ή 11ο αιώνα.
Σύμφωνα με την παράδοση η μοναχή που λάμπρυνε με την παρουσία της τη μονή είναι η Οσία Πελαγία . Η Παναγία την επισκέφτηκε στον ύπνο της και της υπέδειξε το σημείο όπου βρισκόταν η Εικόνα της, προστάζοντάς τη να φροντίσει για την ανεύρεσή της.
Η Εικόνα της Μεγαλόχαρης βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου  1823. Αυτό το όραμα γιορτάζει η Τήνος στις 23 Ιουλίου με πλήθος προσκυνητών να συμμμετέχουν στην εορτή.
Νωρίς το πρωί η Εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται με αυτοκίνητο στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου. Εκεί στο ναό της Αγίας Πελαγίας ολοκληρώνεται η Θεία λειτουργία και προσφέρονται κεράσματα και φαγητό σε όλους τους προσκυνητές, οι περισσότεροι των οποίων παραμένουν στο μοναστήρι .
Νωρίς το απόγευμα, μετά τον εσπερινό, αρχίζει η ιερή πορεία της επιστροφής με πεζοπορία έως την πόλη της Τήνου σε απόσταση περίπου 8 χλμ. Η λιτανεία, με τις μοναχές να προπορεύονται και το πλήθος των πιστών να ακολουθεί, σχηματίζει ένα τεράστιο «φίδι» που κατεβαίνει ελισσόμενο τις πλαγιές του βουνού.
Η αρχιτεκτονική της μονής θυμίζει νησιώτικο χωριό με τις καμάρες, τα σκαλοπάτια, τις πέτρινες αυλές, τις κρήνες, τα κελιά των μοναχών και τα μαρμάρινα γλυπτά που κοσμούν το περίβολο.




Το καθολικό της Μονής βρίσκεται στο κέντρο ενώ τοιχογραφίες του Τηνιακού ζωγράφου Αλέξανδρου Γεννάδιου δεσπόζουν στους τοίχους της εκκλησίας.


Δεξιά του καθολικού βρίσκεται το κελί που έζησε η Αγ. Πελαγία ενώ λιθόστρωτο δρομάκι οδηγεί στο Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παλαιό κοιμητήριο της μονής.


Εργόχειρα και άλλα αναμνηστικά, έργα των μοναχών, εκτίθενται στην έκθεση της μονής.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Το ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής (Καραμπούσα) κοντά στον Πάνορμο

Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής (Καραμπούσα) βρίσκεται περίπου 2 χλμ από την παραλία Ρόχαρη μετά τον όρμο του Πανόρμου. Ο χωματόδρομος για το ξωκλήσι ξεκινάειπίσω από τα σπίτια του οικισμού είναι βατός με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο....


Αφήνοντας πίσω μας τον οικισμό ανηφορίζουμε το δρόμο παρατηρώντας τους περίεργους σχηματισμούς των βράχων.Αριστερά μας διακρίνουμε το νησάκι του Πλανήτη και τις παραλίες Καβαλουρκό και Αγία Θάλασσα.


Κάπου στο βάθος διακρίνεται το ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής.


Πρόσφατα στο προαύλιο της εκκλησίας προστέθηκαν μαρμάρινα τραπέζια που γεμίζουν από προςκυνητές στο πανηγύρι που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου.


Το ξωκλήσι είναι πάντα περιποιημένο και καθαρό με ένα πανέμορφο κήπο με πικροδάφνες, φοίνικες , συκιές και όμορφα λουλούδια.


Ανεβαίνοντας στη ταράτσα απο τα στενά σκαλοπατάκια η θέα μαγεύει και ηρεμεί ....


Ξωκλήσια στο βόρειο τμήμα της Τήνου